Ferdinand von Wright / Ferdinand von Wright

Ferdinand von Wright

Ferdinand von Wright syntyi Kuopion Haminalahdessa, missä hän asui ja työskenteli suurimman osan elämästään. Ferdinand valitsi tietoisesti rakkaan synnyinseutunsa asuinpaikakseen, vaikka hänellä oli tilaisuus asettua asumaan Etelä-Suomeen tai Ruotsiin, kuten veljensä Wilhelm. Kotiseutu houkutti häntä palaamaan niiltä muutamilta matkoilta, joita hän teki. Tuttu ympäristö tarjosi maisemineen ja lintuineen Ferdinandille runsaan ja vaihtelevan aihevaraston. Hän oli nuoresta pojasta lähtien tottunut tarkkailemaan luontoa, tunnelmien vangitseminen teoksiin tiukan todenmukaisia yksityiskohtia myöten oli hänelle luontevaa.

Ferdinand von Wrightin teoksia oli säännöllisesti esillä Suomen Taideyhdistyksen näyttelyissä asuinpaikan etäisestä sijainnista huolimatta. Hänet palkittiin useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä tunnustuksilla.

Tunnetuin Ferdinand von Wrightin lukuisista lintumaalauksista on vuonna 1886 valmistunut Taistelevat metsot. Hänen laajat monumentaaliset maisemansa, kuten Näköala Haminalahdelta ja Näköala Puijolta, ovat saaneet sijansa maamme maisemamaalauksen historiassa. Suurin osa Ferdinandin maisema-aiheista syntyi aikana, jolloin taiteessa oli vallalla romantiikan ja kansallisuusaatteen henki. Kotiseuturakkaus ja suomalaisen maiseman kauneusarvojen tunnustaminen soveltuivat Ferdinand von Wrightin arvomaailmaan.

Sivu päivitetty 17.2.2005