Ferdinand von Wright / Ferdinand von Wright / Eväät elämään

Eväät elämään

Ferdinand syntyi 19. maaliskuuta vuonna 1822 Kuopion Haminalahdessa. Eläkkeellä olevan majuri Henrik Magnus von Wrightin (1771-1850) ja hänen puolisonsa Maria Elisabetin (1784-1846) kuopus oli perheen viidestoista lapsi. Von Wrightit kuuluivat sotilasaateliin, joka eleli varsin vaatimattomasti. Maalaiskartano oli omavarainen: elanto hankittiin maanviljelystä ja läheisiltä saloilta pyydetystä riistasta sekä Kallaveden antimista. Perheen miesväki metsästi riistalintuja. Vuoden mittaan kertynyt höyhen- ja sulkasaalis tarjosi mainiota askartelumateriaalia pikku Ferdinandille, joka vierastuvan muotoili lattialle aidon näköisiä kyyhkyshahmoja.

Henrik Magnus von Wright arvosti suuresti elinympäristöään, ja tämä luonnon tuntemus siirtyi hänen lapsilleen. Isän kesyttämät linnut olivat pienelle lapselle ensikosketus Haminalahden moninaiseen eläinmaailmaan.

Ferdinand kiinnostui kuvien tekemisestä seuratessaan taiteellisesti lahjakkaiden isoveljiensä Magnuksen ja Wilhelmin piirtämistä. Ruotsissa eläintieteellisenä kuvittajana toiminut Magnus palasi kotiin Haminalahteen pariksi vuodeksi 1830-luvun alussa. Ferdinand oli alle 10-vuotias, mutta kykeni jo jäljentämään veljensä kuvitustöitä. Hän otti myös ensi askeleita lintumaalarina, aiheet suoraan luonnosta. Ferdinandia huomattavasti vanhempi Magnus joutui jo muutaman vuoden kuluttua myöntämään, että tarkasti luontoa havainnoiva pikkuveli oli taiteilijana saavuttamassa oppi-isänsä.

Suurperheessä lasten koulutuksesta oli pakko tinkiä. Äiti toimi ensimmäisenä opettajana, ja myöhemminkin koulusivistys jäi satunnaisten kotiopettajien varaan. Ferdinand oli kuitenkin kielellisesti ja musikaalisesti lahjakas nuorukainen, joka lähti hakemaan lisäoppia Ruotsiin vuonna 1837. Hän uskoi pääsevänsä Tukholmassa varakkaan isoenonsa kreivi Tawastin suojiin, mutta päätyi Wilhelm-veljen luokse Bohusläniin, Länsi-Ruotsiin. 15-vuotias Ferdinand oli leikkisä, innostunut alueen lintumaailmasta, ja avusti veljiään Wlhelmiä ja Magnusta näiden suururakassa Svenska Foglar -teoksen kuvittamisessa. Samalla hän tutustui kirjankuvituksessa käytettyyn litografiatekniikkaan.

Sivu päivitetty 17.2.2005