Ferdinand von Wright / Maisemamaalaukset

Maisemamaalaukset

Ferdinand von Wrightin maisemamaalausten aiheet ovat etupäässä Haminalahden alueelta. Kotiympäristönsä puretun vanhan kartanon pihapiiriä hän maalasi muistinsa ja luonnostensa pohjalta. 1850-luvulla hän kuvasi korkeilta paikoilta nähtyjä laajoja sisävesimaisemia. Tunnetuin näistä on Näköala Haminalahdelta -teos. Tähän maalaukseen tiivistyi ehkä tahattomastikin ajan kansallisuusaate. Se innosti Sakari Topeliuksen nimittämään teosta Maamme-laulun uudeksi säkeistöksi.

Haminalahti-näkymissä tuli monasti ikuistettua myös uusi, vuonna 1850 valmistunut, keltaiseksi maalattu päärakennus. Ferdinandille rakennettu oma asumus valmistui 1860-luvun alussa kartanon piha-alueelle. Vaaleanpunainen huvilarakennus Lugnet on siirtynyt maalauksiin sekä ulkoa että sisältä idyllisenä ja nimensä mukaisena rauhan tyyssijana.

Kuopion kaupunkia Ferdinand kuvasi keskeisistä näkökulmista mm. torilta, Väinölänniemeltä ja Puijolta käsin. Toisenlaisia rehevän jylhiä maisemia hän tallensi Pohjanmeren rannikolla Wilhelm-veljensä asuinseudulla Orustissa Ruotsissa. Ihminen on Ferdinand von Wrightin maisemassa usein satunnainen yksityiskohta, kuvaan osunut työtätekevä tai lepohetkeä viettävä kasvoton hahmo.

Sivu päivitetty 17.2.2005