Ferdinand von Wright / Ferdinand von Wright / Vaellusvuodet

Vaellusvuodet

Ferdinand von Wright vieraili useita kertoja Wilhelmin luona Orustin saarella, Ruotsin länsirannikolla. 1840-luvun alussa hän seurasi veljeään tämän liikkuessa työmatkoilla Tukholman ja Bohuslänin väliä. Ferdinand opiskeli lyhyen aikaa Tukholman taideakatemian koulussa piirustus- ja antiikkiluokilla v.1842. Veljiensä avustaminen Svenska Foglar ja Svensk Botanik -teoksissa toi hänelle nyt myös itsenäisiä kuvitustöitä: C. J. Sundevallin eläintieteelliseen käsikirjaan mm. kuvia eksoottisista eläimistä. Wilhelmin Marian-vaimon sisar Gabriella kiehtoi Ferdinandia, mutta asia ei edennyt koskaan katseita pidemmälle.

Kaipuu Haminalahteen toi Ferdinandin tuon tuosta takaisin Suomeen, missä maalausten aiheet liikkuivat lintumaailmassa. Ruotsissa nähdyt muotokuvat askarruttivat Ferdinandia, ja hän teki ensimmäiset kokeilunsa omaisiaan muotokuvaamalla. Taiteilija koki kuitenkin tarvitsevansa lisäoppia. Turussa Robert Wilhelm Ekmanin johdolla suoritetut opinnot jäivät pariin työskentelyjaksoon vuosina 1847 ja 1849. Ekmanin vaikutus näkyy Savolaispirtti -maalauksessa vuodelta 1849. Teosta pidetään jäykkänä, mutta kansatieteellisesti kiinnostavana ajankuvauksena.

Ferdinand vietti talven 1852-53 veljensä Magnuksen vieraana Helsingissä, ja vuokrasi Kampinkadulta itselleen ateljeen. Veljekset tekivät yhteisen matkan Lappiin vuonna 1856. Keskiyönauringon ikuistaminen kariutui pilviseen säähän Ferdinandin suureksi harmiksi. Vuosikymmenen puolivälissä Ferdinand pysyi Haminalahdessa ikuistaen kotiseutunsa maisemia.

Magnuksen kehotuksesta Ferdinand hankkiutui vielä kerran taideoppiin. Tarkoitus oli lähteä pohjoismaisten taiteilijoiden suosimaan Düsseldorfin kaupunkiin, Saksaan. Ferdinandin matka vuonna 1858 suuntautui kuitenkin Düsseldorfin sijaan Dresdeniin. Asiaan vaikutti todennäköisesti saksalainen tuttava Karl Otto Ganszaugen. Ferdinandissa oli myös herännyt kiinnostus paikallisiin luontoromantikoihin Caspar David Friedrichiin ja Johan Christian Clausen Dahliin. Opettajakseen hän sai jälkimmäisen pojan eläinmaalari Siegwald Dahlin.

Sivu päivitetty 17.2.2005